Wisa-areenan viimeinen DAN

Haidong Gumdo Mikkeli Ry:n varapuheenjohtajan ja pitkäaikaisen harrastajan Arto Nykäsen kirjoitus viimeisestä Wisa-areenalla järjestetystä vyökokeesta.

 

Wisa-areena, 1.4.2017, Haidong Gumdo mustan vyön koe.

Tähän hetkeen/kokeeseen tiivistyy useamman vuoden harjoitukset. Lukemattomia kertoja on tullut noustua sohvan pohjalta ja lähtenyt harjoituksiin, vaikka aina ei ole tuntunut siltä että jaksaisi. Paljon odotuksia, paljon jännitystä, paljon ajatuksia mielessä. Ajatusten vuoristorata tuo väistämättä välillä epäilyksiä mieleen. Omien ajatustensa kanssa on yksin. Kuitenkin synkkien hetkien välissä pilkahtaa valoa ja ajatusten suunta kääntyy huomattavasti enemmän kohti luottamusta ja uskoa… Ja ennen kaikkea kohti ylpeyttä. Kokeen suorituspaikkana toimii oma kotisali, Wisa-areena!

WISA-areena on toiminut kokoavana paikkana useille kamppailulajeille melkein 20 vuotta. Olin itse ensimmäisiä mukana olleita treenaajia jotka aloittivat harjoittelun Wisa-areenalla, silloin Karaten harrastajien (Kachi-Kan) riveissä. Wisa oli kaiken sen koulun saleissa tapahtuneen harjoittelun jälkeen todellinen lahja jokaiselle kamppailulajien harrastajalle. Harjoitteluolosuhteet vakiintuivat ja harjoittelumahdollisuudet monipuolistuivat vähintään Useita kertaluokkia paremmiksi aikaisempaan tilanteeseen nähden. Olihan Mikkelin koulujen liikunsalit olleet jo vuosia ennen Wisa-areenaa kiivaan keskustelun ja yleisönosastokirjoitusten kohteena vuorojen vähyyden ja ruuhkaisuuden vuoksi. Tarvetta oli huomattavasti enemmän kuin mitä oli mahdollisuuksia tarjontaan. itsekin ehdin treenata ennen wisaa ainakin viidellä eri koululla. Vuorojen vaihtumiset ja peruuntumiset olivat silloin kaikille arkipäivää. Kännyköitä oli harvalla ja somea ei ollut olemassa. Siksi usein tuli käytyä oven takana toteamassa että ”tänään ei sitten ollutkaan harjoituksia”. Lisäksi koulujen tilat olivat hyvinkin vaihtelevia kooltaan sekä varustuksiltaan. Wisa-areena mahdollisti tullessaan pitkäjänteisempää suunnittelua kamppailulajiseuroille ja seurojen ohjaajille toiminnan suhteen. Nyt oli harrastajille oma kotipesä ja välineiden avulla tapahtuva harjoittelu entistä helpompaa. Lisäksi kamppailuinstituutti hankki kaikkien seurojen käyttöön harjoitteluvälineistöä. Nyt oli mahdollista suunnittella pitkäjänteisemmin peruskursseja sekä koulutusohjelmia koska pystyttiin helpommin takaamaan riittävät harjoitteluvuorojen määrät ja ajankohdat. Voikin todeta että koulujen salien jälkeen Wisalla treenaaminen oli todellista juhlaa. Kun muistaa kokonaisuutena ajan ennen Wisa-areenaa osaa todellakin arvostaa meidän mahdollisuuttamme harrastaa kaikkia kamppailulajeja saman katon alla.

Wisa toimi Mikkelissä ennen kaikkea kamppailulajigenren yhteenkokoajana. Sellaista ei Mikkelissä ollut aikaisemmin nähty ja tämä oli kaupungilta todella iso kädenojennus kamppailulajiseuroille. Kädenojennusta myös hyödynnettiin todella massiivisesti. Mikkelissä toiminta on jatkunut tähän päivään saakka ja suunta on koko ajan eteenpäin. Puitteet ovat olleet upeat ja mahdollistaneet kaiken ikäisille harrastajille entistä monipuolisisempia harjoituksia. Voi siis todeta että harrastajanäkökulmasta puitteet eivät olisi voineet olla paremmat. Wisa-areenalla on koettu onnistumisen elämyksiä, treenattu kovaa ja opittu uusia asioita. Jännittäviä vyökokeita, mestari vierailuja, muiden kaupunkien harrastajia leireillä ja valtavan upeaa yhdessä tekemisen meininkiä. Puitteet ovat mahdollistaneet myös kamppailulajien omat leirit sekä lajien väliset leirit, mikä on ollut ehdottomasti iso rikkaus! Harrastajat ovat lisäksi erittäin helposti voineet ottaa toisenkin kamppailulajin harrastustensa piiriin, kynnys on ollut erittäin matala. Wisa-areenasta jää upeat muistot kaikella tapaa. Eikä ehkä itselleni vähiten omien lajien kotipesänä. Henkilökohtaisesti minulle wisa on edustanut aina tuttua ja turvallista harjoittelupaikkaa mihin on ollut helppo tulla treenaamaan. Tuleva kamppailuareena sijoittuu Mikkelin keskustan tuntumaan. Odotukset ovat korkealla sen suhteen että samat harjoittelumahdollisuudet ja puitteet säilyvät, sekä mahdollisesti jopa paranevat vielä, mikäli se edes enää on mahdollista aikaisempiin puitteisiin verrattuna. Harrastajanäkökulmasta on mukava muistella ”vanhaa Wisaa” ja samalla katsoa kohti tulevaisuutta, kohti uutta kamppailulajiareenaa odotukset korkealla!

Ai niin, se vyökoe… Kokeen ottivat vastaan Mestari Chul-Kyung Lee (Euroopan Haidong Gumdo-yhdistyksen tekninen johtaja) ja Mestari Kauko Metsähovi (Suomen Haidong Gumdo-yhdistyksen puheenjohtaja). Kokeen ohjasi Haidong Gumdo Mikkeli ry:n puheenjohtaja sekä päävalmentaja Juhani Liljanko. Kokeen tulos oli kirkkaasti läpäisty. Voin siis osaltani sanoa että vanhan harjoittelupaikan kunniaksi suoritin Haidong Gumdon (Korealainen miekkailu) 1. asteen mustan vyön 1.4.2017. Tuloksena oli siis Wisa-areenan viimeinen DAN-koe ja viimeinen suoritettu DAN-arvo Mikkelin Pursialassa.

Tällä kohtaa haluan kiittää Kamppailuinstituutti Mikkeli ry:tä työstänne harrastuspuitteiden ylläpitämisessä!

 
Arto Nykänen
Varapuheenjohtaja
Haidong Gumdo Mikkeli Ry