Alisan ABC aloittelijoille

Alisan ABC aloittelijoille

Teemu ja Alisa in action ©Jessica Koistinen

Monia lukijoita (myös allekirjoittanutta) kiinnostaa se, kuinka lajin pariin pääsee ja mitä harrastaminen vaatii. Jos unohdan kaiken, mitä olen itse oppinut kamppailulajeista, ja jätän jäljelle esimerkiksi median tuoman mielikuvan, on se kovin yksitoikkoinen. Miehet lyömässä ja potkimassa toisiaan, veri lentää ja jääpusseja kuluu. Tatamin pinnassa valko- ja sinipukuiset henkilöt repivät toisiaan puvuistaan ja näyttävät vain kieriskelevän maassa. Niimpä – ei välttämättä ole kaikista houkuttelevin kuva henkilöille, jotka eivät tiedä lajista mitään. Pitempään harrastanut erottaa jo yksityiskohtia; millä keinoin ottelija puolustaa itseään, miten vastustajaa horjutetaan ja mitä eri lukkotekniikoita käytetään. Mutta, takaisin aiheeseen: noviisi, karate kiinnostaa, miten voin aloittaa ja mitä se vaatii? Haastattelin ihanaa Alisaa asian tiimoilta, ja alhaalta voit lukea Alisan vastaukset aloittelevaa harrastajaa askarruttaviin kysymyksiin. -Heta

About Alisa

Nimi: Alisa Laatunen
Ikä: 20
Asuinpaikkakunta: Mikkeli
Laji: Karate
Aloitusvuosi: 2003
Vyöarvo: Musta (1 dan)

Miksi olet valinnut juuri tämän lajin? – Muistan katsoneeni alle kouluikäisenä pieniä pätkiä elokuvista, joissa oli kamppailulajeja mukana. Erityisesti lyönnit ja potkut jäivät näistä mieleeni. Muutaman vuoden päästä ensimmäisten leffojen katsomisesta olin tarpeeksi vanha aloittamaan lajin.

Mitä laji on antanut sinulle? – Erityisesti pitkäjänteisyyttä. En myöskään suutu tai menetä hermojani oikeastaan ikinä, eli kaikki aggressiot tulee purettua huomaamatta treenatessa.

Mitkä ovat suurimmat saavutuksesi lajin parissa? Entä tavoitteesi tulevaisuudessa? – Mustan vyön ansaitseminen on ainakin ollut yksi mieleenpainuvimmista saavutuksista, koska sen suorittaminen oli ollut mielessä jo seitsemän vuotiaana ja toteutui pitkäkestoisen harjoittelun jälkeen 18 vuoden iässä. Myös junioriajan kilpailut olivat aikanaan itselleen isoja saavutuksia. Tulevaisuudessa pyrin käymään mahdollisimman paljon leireillä ja paneutua yhä enemmän tyylisuuntakohtaiseen suorittamiseen.

Hauskin kokemuksesi/ikimuistoisimmat hetket lajin parissa? – Ikimuistoisimmat kokemukset liittynee jo mainittuihin junioriajan kisoihin ja ensimmäisen dan –arvon suorittamiseen. Vaikka matsit eivät aina tuoneet voittoa, oli ryhmähenki ja tsemppaaminen kaikille tasapuolista.

Aloittelevan harrastajan ABC

Onko aloittaminen helppoa? Miten lajin voi aloittaa? – Aloittaminen on hyvinkin yksinkertaista. Lapset pääsevät tutustumaan lajiin alkeiskurssilla, joka alkaa aina syksyllä. Aikuiset voivat liittyä perusryhmän joukkoon milloin tahansa, myös kesken harjoituskauden. Peruskurssin pituus on noin kuusi kuukautta seuraan liittymisestä.

Mitä aloittaminen kustantaa? – Peruskurssin hinta on satasen luokkaa. Pukujen hinnat ovat junioreilla 30-45 € tienoilla, aikuisilla puvut lähtevät noin 50 eurosta. Pukua ei ole pakko hankkia heti, mutta kuitenkin peruskurssin päätteeksi ennen ensimmäistä vyökoetta tulee olla puku, ja vyö tulee osata solmia itsenäisesti. Lapsille peruskurssin harjoitukset ovat kerran ja aikuisille kaksi kertaa viikossa.

Mitä laji tarjoaa vasta-alkajille, jonkin aikaa harrastaneille sekä edistyneille? – Kaikille vasta-alkajille laji tarjoaa perusteknisiä liikkeitä, joiden avulla pyritään erottamaan vasen ja oikea puoli toisistaan. Jonkin aikaa harrastaneet tulevat keskittymään jo enemmän keskivartalon hallintaan, koska sieltä niin tasapaino, voimantuotto kuin nopeus ovat peräisin. Lisäksi perustekniikkaa ryhdytään viemään yhä enemmän pariharjoitteisiin ja muihin soveltavampiin harjoitteisiin. Edistyneemmät keskittyvät kaikkien edellä mainittujen asioiden lisäksi yhdenaikaisuuteen ja symmetrisuuteen. Harjoitusten vetovuorot ovat pääasiassa pidempään harrastaneilla.

Miten harjoitukset yleensä etenevät? – Harjoitukset aloitetaan yhteisellä alkulämmittelyllä ja venyttelyllä. Treenit etenevät perustekniikasta joko paritekniikan tai liikesarjojen kautta otteluun tai muihin soveltaviin harjoitteisiin. Ohjaajasta ja harjoitusten kulusta riippuen loppuun voidaan ottaa myös loppulämmittely tai venyttelyä. Harjoitukset, joissa keskitytään enemmän kunnon kasvattamiseen, ovat usein vapaamuotoisempia ja soveltavampia heti alusta asti.

Vaatiiko lajin harrastaminen omalla ajalla treenausta? – Jos haluaa ainoastaan ylläpitää jo saavuttamaansa tasoa, ei oheisharjoitteita juurikaan tarvitse tehdä. Tavoitteellinen ja itseään kehittävä treenaaminen vaativat puolestaan vapaa-ajalla suoritettavaa vapaamuotoista urheilua. Itse teen lajia tukevia harjoitteita viikoittain, jotta kehityn koko ajan. Oikeastaan kaikki muut urheilusuoritukseni tukevat jollain tapaa karatea. Hyviä omaa harjoittelua tukevia muita harjoitteita ovat kuntosali, lenkki, tasapaino, notkeus/ liikkuvuus yms. sen mukaan, mihin haluaa itse keskittyä.

Mitä itse suosit omassa oheisharjoittelussa? – Keskivartaloa kehittävä harjoittelu on kaikille eduksi. Itse tykkään tehdä paljon potkuja, jolloin keskityn usein jalkojen liikkuvuuteen ja voimantuottoon. Myös tasapainoharjoitteet auttavat minua suorittamisessani. Palauttavat treenit pyrin tekemään vuorokauden sisällä tehdystä kovasta treenistä. Tähän liittyvät usein omalla kehonpainolla tehtävä lihaskunto ja huolellinen venyttely.

Alisan terveisit kaikille kamppailulajien aloittamista harkitseville: – Nyt kaikki vähänkin kamppailulajeista kiinnostuneet tatamille! Karaten lisäksi kamppailulajeista löytyy useita eri lajeja, joista jokainen kokeilemalla varmasti löytää itselleen sopivan. 🙂